Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik krakowski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
masło 120 gram
cukier 250 gram
kakao 3 łyżki
jajko 2 sztuki
powidła śliwkowe 3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
gorzka czekolada 120 gram
masło 125 gram

Przepis i sposób przygotowania na: piernik krakowski

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mleko, kakao oraz mąkę wymieszana z sodą. Następnie przyprawę do piernika,powidła oraz wystudzone masło. Mieszamy tak długo, aż powstanie gładka masa. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wylewamy na nią masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60 minut. Wystudzony piernik polewamy polewą (masło i kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej). Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak