Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik korzenny z polewą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 8 dag
cukier 10 dag
miód 1/2 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
śmietana 18 proc 1/2 szkl
jajko 3 szt
mąka 1 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki

Polewa

masło 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
kakao 1,5 łyżki
woda 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik korzenny z polewą

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuść z miodem i cukrem.
Krok 1 - Piernik korzenny z polewą foto
2
Dodaj przyprawę korzenną oraz śmietanę. Wymieszaj i zagotuj. Masę odstaw do przestudzenia.
Krok 2 - Piernik korzenny z polewą foto
3
Do masy dodaj żółtka. Zmiksuj. Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem.
Krok 3 - Piernik korzenny z polewą foto
4
Na końcu do ciasta dodaj pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Krok 4 - Piernik korzenny z polewą foto
5
Ciasto wyłóż na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Masło gotuj 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstaw do przestudzenia. Gęstą polewą polej ciasto. Wierzch posyp migdałami lub orzechami włoskimi.
Krok 5 - Piernik korzenny z polewą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 21.10.2014 19:09
Bardzo lubie piernik:)
marcia15 21.10.2014 16:19
fajny przepis na święta wykorzystam
Alex_M 21.10.2014 14:06
smacznie wygląda :)
bhb8 21.10.2014 12:49
lubię takie desery :)
Grazyna0211 21.10.2014 12:38
zapachniało świętami
Adam/ZUB3R 21.10.2014 11:05
smaczny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak