Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik kętrzyński z dżemami...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piernik 1 karton
olej rzepakowy 180 ml
woda 1,5 szklanki
dżem 150 gram/niskosłodzony
dżem 250 gram/wysokosłodzony
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: piernik kętrzyński z dżemami...

piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu

mikserem wyrabiać z 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki

keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić

piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak