Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    125 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • woda

    1/3 szkl

MASA DO PIERNIKA

  • piernik

    okruchy 150 g
  • orzechy włoskie

    mielone 50 g
  • powidła śliwkowe

    150 g
  • czekolada gorzka

    25 g
  • czekolada mleczna

    25 g
  • śliwowica

    2 łyżki

POLEWA

  • czekolada gorzka

    25 g
  • czekolada mleczna

    25 g
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami foto
Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić cukier z wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel i zmiksować.
Krok 2 - Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami foto
Wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika.
Krok 3 - Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami foto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45 min. Wystudzić.
Krok 4 - Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami foto
Piernik wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części.
Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu, np kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce.
Krok 5 - Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami foto
Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zmaminegozeszytu 17.01.2017 15:48
Na sam widok ślinka cieknie :)
bogusia 82 13.01.2017 23:28
Wygląda wspaniale, pycha:)
Asik32 13.01.2017 13:53
super piernik
Wiktoria29 13.01.2017 13:49
mmmm....kuszący
Edith85 13.01.2017 13:30
Rewelacyjnie wygląda
adelajda 13.01.2017 11:50
apetyczny piernik
VioletoweKucharzenie 13.01.2017 11:41
Jaki piękny! Musi być pyszny!
Aleksandra/Olcia 13.01.2017 11:31
aż zatęskniłam za świętami i tymi zapachami i smakami
agnieszka214 13.01.2017 11:27
alez słodkosci mniam
Malinka 13.01.2017 11:09
Bajecznie się prezentuje, a smaku mogę jedynie się domyślać!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat