Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik herbaciany

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
miód płynny 1/2 szklanki
olej 1 szklanka
herbata 1 szklanka (mocna)
jajko 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki

Krem

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3/4 kostki

Polewa

kakao 2 łyżki
cukier 5 łyżek
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 2 łyżki

Dodatkowo

powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik herbaciany

Kroki postępowania

1
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję olej i płynny miód - miksuję.
Krok 1 - Piernik herbaciany foto
2
Zaparzam szklankę mocnej herbaty (u mnie z 3 torebek), studzę i przelewam do ciasta.
Krok 2 - Piernik herbaciany foto
3
Dodaję przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cynamon i wszystko razem miksuję na gładką masę.
Krok 3 - Piernik herbaciany foto
4
Przelewam ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blaszki 27 x 25cm, piekę ok. 40 min. do suchego patyczka w temp. 170st. C.
Krok 4 - Piernik herbaciany foto
5
Krem: w 3/4 szkl. mleka rozpuszczam budyń, cukier i mąkę. Pozostałą część doprowadzam do wrzenia, przelewam zawiesinę i gotuję budyń - studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaję po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując.
Krok 5 - Piernik herbaciany foto
6
Ostudzony piernik przekrawam na pół.
Krok 6 - Piernik herbaciany foto
7
Na spodzie rozsmarowuję powidła (cienka warstwa).
Krok 7 - Piernik herbaciany foto
8
Na powidła przekładam masę budyniową i równomiernie rozprowadzam. Nakrywam drugą warstwą ciasta i lekko dociskam. Wstawiam do lodówki.
Krok 8 - Piernik herbaciany foto
9
Wszystkie składniki polewy doprowadzam do wrzenia w rondelku, cały czas mieszając. Lekko studzę i przelewam na ciasto.
Krok 9 - Piernik herbaciany foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2017 15:03
pyszny piernik
Jagódka77 26.12.2016 20:25
ciekawy pomysł
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:30
ale wysoki,mniam !
Bernadeta1 19.12.2016 17:51
smaczny piernik
agnieszka214 19.12.2016 17:13
Nie ma jak pyszny piernik
Janina 19.12.2016 15:55
Fajny przepis;))
Krystyna32 19.12.2016 10:00
bardzo apetyczny
edytazaw89@wp 19.12.2016 09:51
Wygląda pięknie
Ewelina1991 19.12.2016 09:07
pyszny piernik
Ania321 19.12.2016 00:25
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Franciszek 19.12.2016 00:17
dobry do kawy
Diana Rusiłowicz 19.12.2016 00:17
Przepysznie :)
Renata9 18.12.2016 22:16
Bardzo smaczny piernik
mirosława4 18.12.2016 21:06
apetyczny ten piernik
bertpvd 18.12.2016 20:58
przepiękny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak