Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik biszkoptowy z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Cud-miód palce lizać! Piernik jest magiczny! Jego korzenny zapach wraz z cynamonem zapowiadają zbliżające się święta, a miodowy smak długo nie pozwala o nich zapomnieć... Piernik biszkoptowy w moim wydaniu dla osób które nie lubią zwykłego piernika

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szklanki
jajko 3 sztuki
miód 0.5 szklanki
cynamon 1.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 0.5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
olejek wanilinowy 2 łyżeczki

Krem

bita śmietana 0.5 litra
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik biszkoptowy z bitą śmietaną

~ Do mąki dodać cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia.
~ Jajka ubijać aż do spieniania. Ubijając, dodać miód i oliwę. Dokładnie połączyć. Nadal mieszając, wsypywać po łyżce mąki.
~Połączyć ciasto ze zmielonymi orzechami, olejkiem waniliowym i np.skórką pomarańczową.
~ Wlać do tortownicy i piec 30 min. w 180 stopniach.
~Wystudzone ciasto przełożyć ubitą bitą śmietaną z cynamonem, dekorować dowolnymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak