Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik (bez leżakowania)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Piernik

masło 82% 125 g
cukier brązowy 1 szkl
miód 2 łyżki
mąka pszenna 2 szkl
mleko 3,2% 1 szkl
powidła śliwkowe 2 łyżki + do przełożenia
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kawa zbożowa 2 pełne łyżki
kakao 2 łyżki
jajko 2 szt

Polewa

śmietana 30% 1/3 szkl
kawa zbożowa 1 łyżka
czekolada gorzka 1 tabliczka

Porada

Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :)

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik (bez leżakowania)

Kroki postępowania

1
W rondelku roztapiamy masło z cukrem i miodem, dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Krótko podgrzewamy cały czas mieszając i zdejmujemy z ognia.
Krok 1 - Piernik (bez leżakowania) foto
2
Dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko i rozkłócone jajka. Musimy mieszać bardzo energicznie, aby składniki dokładnie się połączyły. Nie przerywając mieszania wsypujemy przesianą mąkę (po trochu) i mieszamy do uzyskania gładkiej rzadkiej masy (bez grudek). Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie 12x26) i pieczemy około 50 minut w 175-180 stopniach (do suchego patyczka).
Krok 2 - Piernik (bez leżakowania) foto
3
Ostudzony piernik przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
Krok 3 - Piernik (bez leżakowania) foto
4
Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę, zagotowujemy i zestawiamy. Od razu dodajemy kawę, mieszamy, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią piernik. Pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej w lodówce).
Krok 4 - Piernik (bez leżakowania) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

engie23 06.01.2016 12:14
apetycznie wygląda :)
Krystyna32 06.01.2016 12:13
pyszności :)
Wafelek2601 06.01.2016 09:17
Uwielbiam piernik
Stenka 06.01.2016 08:45
smaczne ciasto
Franciszek 06.01.2016 00:02
pyszny do kawy
Futka 05.01.2016 23:44
Przepyszny piernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak