Piernik

Piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • miód

    35 dag
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    20 dag
  • śmietna ukwaszona

    250 ml
  • woda

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    0,5 szkl

Do blachy

  • margaryna do smarowania formy

  • kasza manna

    do wysy;pania blachy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka, śmietaną i masło wyciągnąć z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli miód jest zestalony, rozpuścić go. Mąkę połączyć z przyprawą do piernika, przesiać.
Blachę rynienkę wysmarować margaryną, obsypać kaszą manną lub mąką.
Oddzielić żółtka od białek, które należy ubić. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dalej dodawać stopniowo miód, żółtka, śmietaną, wodę. Dodać mąkę z przyprawami, kakao. Do miski z ciastem wsypać posiekane orzechy, rozsypując po powierzchni, całość wymieszać. Delikatnie dodać ubite białka, ostrożnie mieszając - najpierw wmieszać 1/4 objętości, następnie całość. Tak powstałe ciasto wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st ok. godziny.
Piernik można polać czekoladę roztopioną ze śmietanką.
Smacznego!







Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat