Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
cukier 1 szklanka
jajko 2
mąka pszenna 3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki
kakao 2 łyżki
mleko 1 i 1/3 szklanki
dżem śliwkowy 1 słoik
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Wymieszać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika, odstawić. Margarynę, jajka i cukier zmiksować. Miksując na wolnych obrotach, dodawać stopniowo na przemian wymieszane suche składniki, mleko i dżem śliwkowy. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przelać do keksówek. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z włączonym termoobiegiem. Ciasto po upieczeniu zostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne, wyjąć je z formy. Udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.08.2013 14:46
lubię pierniki, dawno nie robiłam
treonina 09.01.2013 11:27
świetny!
adelajda 28.12.2012 19:48
na pewno pyszny !
jolajka 28.12.2012 13:53
robię podobny, chociaż ostanio częściej dodaję dżem z czarnej porzeczki, też pyszny
Patrycja25 28.12.2012 13:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak