Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z sosem karmelowym i posypką orzechową
Foremkami wykrawać kształty, następnie układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni 10 minut (nie więcej i nie dłużej).
Przestudzone ułożyć w szczelnym pojemniku, pierniczki po upieczeniu robią się twarde, wymagają wiec leżakowania kilka dni, dzień lub dwa dni przed świętami udekorować :)
DEKORACJA: orzechy bardzo drobno posiekać
SOS KARMELOWY: do rondelka wsypać cukier i 3 łyżki wody, zamieszać, podgrzewać na małym ogniu ok 7-8 minut, nie mieszamy czekamy aż cukier się rozpuści. Jak będzie rozpuszczony zwiększamy ogień i obserwujemy do czasu aż cukier lekko zbrązowieje (można delikatnie potrząsnąć rondelkiem). Rondelek zdjąć z ognia i wlać powoli śmietankę (uwaga baaaardzo gorące), następnie ponownie wstawić na mały ogień, podgrzewać cały czas mieszając aż karmel całkowicie się rozpuści i sos będzie gładki. Ostudzić.
Pierniczki delikatnie polać karmelem na środku i posypać posiekanymi orzechami :)
Mi wyszły 3 duże blaszki, ok 150 pierniczków z małych foremek.