Pierniczki z powidłami

Pierniczki z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • miód

    100 g
  • masło

    60 g
  • cukier

    50 g
  • kwaśna śmietana

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • kakao

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    20 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • powidła śliwkowe

Polewa

  • masło

    140 g
  • cukier

    75 g
  • kakao

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • woda zimna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierniczki z powidłami

Miód, przyprawę do piernika i kakao mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. Polewa Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i w ciepłej polewie zanurzać pierniczki. Układać na metalowej kratce i pozostawić do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Jagódka77 28.12.2014 13:19
wyglądają zachwycająco
BernadettaP 26.12.2014 19:35
Ależ mi ochoty narobiłaś na takiego pierniczka !
Hrabina w kuchni 25.12.2014 23:19
Prześliczne :)
Ostra Na Słodko 25.12.2014 20:24
Ale pięknie szkliste!
Ola1young 25.12.2014 17:27
bardzo apetyczne
IwonaDD 25.12.2014 13:14
przewspaniałe!!!!!
Agata3 25.12.2014 11:46
super pierniczki :)
mysza75 25.12.2014 11:11
jakie dobre pierniczki
Habibi 25.12.2014 09:21
nadziewane pierniczki są najlepsze :)
marcia7 24.12.2014 22:01
cudowne na prezent

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat