Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki z miodem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier puder 20 dag
miód 20 dag
masło lub margaryna 12 dag
jajko 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z miodem

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Zrobić dołek na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękką margarynę i wbić jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
Możemy też dodać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczy (oczywiście jeśli ktoś lubi), będzie wtedy pachnieć jeszcze bardziej świątecznie.

Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i jednolite. (Surowe ciasto nadaje się też do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu- owinięte w folię spożywczą)

Rozwałkować ciasto i wycinać kształty.

Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Nie mogą zrumienić się zbyt mocno, ponieważ będą wtedy zbyt twarde.
Powinny postać dzień lub dwa. Nabrać wilgoci. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeżeli nasze pierniczki nie robią się wilgotne należy zamknąć je w pojemniku z obranym jabłkiem. Powinno pomóc. :)
Inne sposoby to: kromka chleba pod pierniki i na pierniku druga. Zamknąć szczelnie i odstawić na dobę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marika_4466 15.11.2012 22:11
Właśnie tylko na to czekam :) Święta! I zapach piernika w całym domu ^^,
Poison1988 15.11.2012 17:30
mi się ze świętami kojarzą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak