Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pierniczki z marmoladą to świetny pomysł na korzenne wypieki, ale różniące się odrobinę od tradycyjnych pierniczków. Przeczytajcie cały przepis i skuście się na ich przygotowanie. 

Składniki:

mąka pszenna
3 szklanki
masło 82%
120 g
miód
2/3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
śmietana 18 proc
3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
4-5 łyżek
białko
1 sztuka
żółtko jajek
4 sztuki
powidła śliwkowe

Porada

Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)

Pierniczki z marmoladą to alternatywa dla maślanych ciasteczek z dodatkiem marmolady lub dla tradycyjnych pierniczków. Dodatek ulubionej marmolady sprawia, że ciasteczka są wilgotne i przełamane owocowym smakiem. Podobnie jak kanapka z masłem orzechowym, tak pierniczki z marmoladą stanowią świetny duet. W takiej formie, pierniczki łączą w sobie korzenny smak z nutą słodyczy. Przygotowywanie pierniczków z marmoladą przypomina odrobinę proces lepienia pierogów lub uszek, gdy na rozwałkowane ciasto nakłada się farsz w kilkucentymetrowych odstępach, a następnie przykrywa kolejnym płatem ciasta i wykrawa określone kształty. Delikatna konsystencja pierniczków z marmoladą zachwyca, dlatego koniecznie przygotuj je na zbliżające się Święta.

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy.
Krok 1 - Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) foto
2
Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli, np. do piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) foto
3
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko (na grubość około 3mm) starając się nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem). Następnie na połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę).
Krok 3 - Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) foto
4
Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy - pierwszy etap sklejania. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem - to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas.
Krok 4 - Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) foto
5
Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę z papierem do pieczenia w odstępach od siebie i jeszcze raz delikatnie palcami sklejamy boki, aby nie straciły kształtu. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce.
Krok 5 - Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) foto

Pierniczki z marmoladą to idealny wypiek, który pomogą przygotować Wam najmłodsi domownicy. Przepis i przygotowanie pierniczków jest banalnie proste, a wszyscy będą zadowoleni z efektów pracy! Przepisy na pierniczki z marmoladą i nie tylko znajdziecie pod linkiem: LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja 17.12.2023 17:52
Nie szklanki miodu tylko łyżki. Zostałam z całym garnkiem masy miodowej. Chyba czeka mnie druga porcja.
gosia56 26.01.2016 20:08
pyszne ciasteczka;)
Renataj 26.01.2016 19:18
Uwielbiam pierniczki z nadzieniem ale jeszcze nigdy sama ich nie piekłam:)
Dzastmi 26.01.2016 12:58
aż ślinka cieknie
w mojej kuchni 26.01.2016 12:46
same pyszności
joannaa24 26.01.2016 11:30
Pyszne pierniczki, a jak ślicznie wyrosły :)
Aleksandra/Olcia 26.01.2016 11:11
pyszności mniam
Ewa Wojtaszko 26.01.2016 11:02
bardzo lubię pierniczki,a takie domowe,to już w ogóle :)
Madzai 26.01.2016 10:32
Ale pysznie wyglądają :)
agaK. 26.01.2016 09:56
Super są, uwielbiam takie małe ciasteczka.
Ilona_eS 26.01.2016 09:06
sie napatrzyłam ze az ukradne przepis :)
Ilona_eS 26.01.2016 09:03
uwielbiam pierniczki a te wyglądają bardzo kusząco :)
Ewelina1991 26.01.2016 08:22
uwielbiam pierniczki!!
Maridka19 26.01.2016 07:46
Pyszne te pierniczki .
Krystyna32 26.01.2016 06:59
pyszności :)
Franciszek 26.01.2016 00:24
pyszne do kawy
pestka 25.01.2016 22:38
pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak