Pierniczki z landrynkowym szkiełkiem

Pierniczki z landrynkowym szkiełkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • masło

    8 dag
  • miód

    3/4 szkl
  • cukier puder

    1/4 szkl
  • jajko

  • przyprawa do piernika

    2 łyż
  • soda oczyszczona

    2 płaskie łyżeczki
  • landrynki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierniczki z landrynkowym szkiełkiem foto
Masło przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Masę studzimy.
Krok 2 - Pierniczki z landrynkowym szkiełkiem foto
Mąkę przesiewamy i wlewamy stopiony tłuszcz z miodem. Wbijamy jajko, dodajemy sodę i przyprawę do piernika. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Krok 3 - Pierniczki z landrynkowym szkiełkiem foto
Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy większymi foremkami ciastka. W środku ciasteczka wycinamy mniejsze okienko. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki kruszymy i wsypujemy w wycięte okienko. Pieczemy ok 12 - 15 minut w 160 stopniach.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pietruszka

06.01.2017 22:28
Dziękuje ślicznie

gusia1000

03.01.2017 00:04
ładne i smaczne.

Bernadeta1

02.01.2017 17:20
lubię takie ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat