Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki świąteczne /czekoladowe/

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
jajko 1 szt
masło 60 gram
cukier puder 50 gram
miód spadziowy 50 gram
kakao ciemne 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
mąka do podsypania 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gram
posypka cukrowa do dekoracji
krokant orzechowy do dekoracji
płatki migdałowe do dekoracji
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne /czekoladowe/

/0k. 35 szt/
-Miód, cukier, masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.
-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.
-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.
-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.
-Piec ok. 7-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C.
Po przestudzeniu ozdobić rozpuszczoną czekoladą orzechami, migdałami lub posypką cukrową.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie , ale potem twardnieją.Należy umieścić je w zamkniętej puszce.Po pewnym czasie powinny zmięknąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 11.12.2012 16:19
Świątecznie wyglądają.
KasiaK90 11.12.2012 10:40
super!
kusza23 11.12.2012 10:35
Bardzo fajne
malaczarna23 11.12.2012 09:46
pyszne te pirniczki
Justyna28 11.12.2012 07:51
super
Agnieszka91 11.12.2012 06:47
super
IwonaKa 10.12.2012 23:48
ale śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak