Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne /czekoladowe/
-Miód, cukier, masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Dodać kakao, przyprawy, dokładnie wymieszać i wystudzić.
-Dodać jajko i starannie połączyć z masą.
-Mąkę z sodą przesiać do schłodzonej masy i drewnianą łyżką wyrobić ciasto.
-Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części i zawinąć w folię spożywczą.
-Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm /można grubiej/ i foremkami wykrawać pierniczki dowolnych kształtów i wielkości. W pierniczkach do zawieszenia zrobić rurką otwory.
-Piec ok. 7-10 min w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 180 st.C.
Po przestudzeniu ozdobić rozpuszczoną czekoladą orzechami, migdałami lub posypką cukrową.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie , ale potem twardnieją.Należy umieścić je w zamkniętej puszce.Po pewnym czasie powinny zmięknąć.