Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki - serduszka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
miód 310 g
jajko 1 szt
masło 125 g
cukier puder 80 g
cukier waniliowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki - serduszka

Kroki postępowania

1
Do rondelka przekładamy masło, roztapiamy je i dodajemy miód - podgrzewamy do rozpuszczenia całkowitego i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 - Pierniczki - serduszka foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder i waniliowy, dodajemy przyprawę do piernika i kakao.
Krok 2 - Pierniczki - serduszka foto
3
Następnie przestudzone masło z miodem, wbijamy jajko i całość wyrabiamy do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 3 - Pierniczki - serduszka foto
4
Powstałe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 4 - Pierniczki - serduszka foto
5
Następnie wałkujemy ciasto na placek o średnicy około 3 mm. Wykrawamy foremkami pierniczki
Krok 5 - Pierniczki - serduszka foto
6
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 10 minut.
Krok 6 - Pierniczki - serduszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 02.02.2015 17:26
Bardzo lubię takie ciastka ;)
aisoglam 01.02.2015 22:16
Pychoteczka :)
Grazyna0211 01.02.2015 17:47
smaczne pierniczki
Gracer 01.02.2015 17:32
super ciasteczka
patryska76 01.02.2015 17:27
wyglądają niesamowicie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak