Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki półkruche pszenno-żytnie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka żytnia jasna 250 g
jajko 2 średnie
cukier puder 100 g
miód 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy lub limonki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku
śmietana gęsta ile potrzeba
masło lub margaryna 250 g
mąka pszenna do podsypywania
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki półkruche pszenno-żytnie

Miód stopić w małym garnuszku, do gorącego dodać przyprawę piernikową i dokładnie wymieszać - pozostawić do ostygnięcia.
Zimne masło posiekać z mąką pszenną i żytnią, sodą, dużą szczyptą soli oraz cukrem pudrem - wbić jajka, dodać startą skórkę pomarańczową oraz miód korzenny.
Zagnieść dość plastyczne ciasto dodając gęstej kwaśnej śmietany w trakcie zagniatania.
Ciasto podzielić na połowę, każdą porcję owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin lub nawet na dobę.

Schłodzone ciasto wałkować niezbyt cienko, podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać foremkami dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec w gorącym piekarniku (180-190*C), z termoobiegiem, przez 10-15 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek.
Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 23.12.2015 16:07
Fajne pierniczki!
IKrakowianka 23.12.2015 09:37
świetne pierniczki
Łukasz15 22.12.2015 23:00
Dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak