Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki półkruche pszenno-żytnie
Zimne masło posiekać z mąką pszenną i żytnią, sodą, dużą szczyptą soli oraz cukrem pudrem - wbić jajka, dodać startą skórkę pomarańczową oraz miód korzenny.
Zagnieść dość plastyczne ciasto dodając gęstej kwaśnej śmietany w trakcie zagniatania.
Ciasto podzielić na połowę, każdą porcję owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin lub nawet na dobę.
Schłodzone ciasto wałkować niezbyt cienko, podsypując niewielką ilością mąki. Wycinać foremkami dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w gorącym piekarniku (180-190*C), z termoobiegiem, przez 10-15 minut w zależności od wielkości i grubości ciasteczek.
Studzić na kratce.