Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki „Pepparkakor”

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

syrop klonowy 0,5 szklanki
masło 0,5 kostki
mąka pszenna 400 g
cukier puder 100 g
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
jajko
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki „Pepparkakor”

Kroki postępowania

1
Do małego garnuszka dać masło, syrop i cukier, podgrzewać na ogniu do rozpuszczenia się masła i cukru. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Krok 1 - Pierniczki „Pepparkakor” foto
4
Do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przestudzoną mieszankę i jajko.
Krok 2 - Pierniczki „Pepparkakor” foto
5
Wymieszać za pomocą miksera. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Krok 3 - Pierniczki „Pepparkakor” foto
6
Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na 3-4 mm. Im cieniej tym lepiej. Foremkami wycinać dowolne kształty.
Krok 4 - Pierniczki „Pepparkakor” foto
7
Delikatnie przełożyć na blaszkę. Piec w tem 180 C ok. 10 minut.
Krok 5 - Pierniczki „Pepparkakor” foto
8
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Zajadać się w okresie świątecznym.
Krok 6 - Pierniczki „Pepparkakor” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 07.02.2016 13:37
pierniczki zawsze pyszne
Janina 10.01.2016 18:10
Fajne ciasteczka;))
Łukasz15 09.01.2016 22:26
Świetne pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak