Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
jajko 1
miód 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
masło w temp pokojowej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 6 łyżek
kakao 1 łyżka
DODATKOWO:
powidła śliwkowe
gorzka czekolada 200 gram
śmietana 30% 1 łyżka
posypki cukrowe
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi

Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przekładamy do miski. Zagniatamy dodając powoli wodę. Ciasto musi być lekko lepkie, ale nie za mocno.
Dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy między dwoma wyciętymi arkuszami papieru do pieczenia. Z jednego płatu ciasta pozbywamy się wierzchniej części papieru i nakładamy w niewielkich odstępach po łyżeczce powideł śliwkowych. Z drugiego natomiast pozbywamy się dwóch części papieru i nakładamy na część z powidłami dociskając wolną przestrzeń, aby ciasto się zlepiło. Foremką wycinamy pierniczki, usuwamy zbędną część ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy z łyżką śmietany i polewamy całkowicie ostudzone pierniczki. Dekorujemy posypkami cukrowymi. Jeśli chcemy, aby polewa szybciej zastygła możemy wstawić na 15 min. do lodówki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.02.2014 13:09
uwielbiam to połączenie powideł śliwkowych z pierniczkami :)
smerfna_chatka 17.12.2013 21:59
ładnie wygląda
maciek7 17.12.2013 19:41
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak