Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki miękkie jak puch

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
mąka kukurydziana 80 g
budyń waniliowy 2 op.
cukier 250 g
miód 150 g
masło 120 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
siemię lniane 20 g mielone
słonecznik 20 g mielony
kakao 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jajko 1
ziemniaki 250 g ugotowane
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki miękkie jak puch

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć puree ziemniaczane, wlać miód i wsypać cukier.
Krok 1 - Pierniczki miękkie jak puch foto
2
Wlać stopione masło.
Krok 2 - Pierniczki miękkie jak puch foto
3
Wbić jajko, dodać kakao, imbir, cynamon oraz sól.
Krok 3 - Pierniczki miękkie jak puch foto
4
Wymieszać widelcem na jednolite ciasto.
Krok 4 - Pierniczki miękkie jak puch foto
5
Wsypać mąkę pszenną, kukurydzianą, słonecznik, len oraz proszek budyniowy i sodę.
Krok 5 - Pierniczki miękkie jak puch foto
6
Wszystko wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką - nie trzeba używać miksera.
Krok 6 - Pierniczki miękkie jak puch foto
7
Odstawić na 30-60 minut do spęcznienia mąki.
Krok 7 - Pierniczki miękkie jak puch foto
8
Gotowe ciasto podzielić na połowę i zagnieść podsypując niewielką ilością mąki pszennej, aby dało się wałkować.
Krok 8 - Pierniczki miękkie jak puch foto
9
Ciasto rozwałkować na grubość 5-10mm i wyciąć foremkami średnie pierniczki.
Krok 9 - Pierniczki miękkie jak puch foto
10
Ułożyć ciasteczka na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 10 - Pierniczki miękkie jak puch foto
11
Upiec w piekarniku nagrzanym do 160*C, z termoobiegiem, przez 10-12 minut.
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Pierniczki miękkie jak puch foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 25.06.2013 08:29
na pewno były smaczne
Malinka 20.12.2012 11:33
Przyznam, że przepis jest bardzo intrygujący:)
eagle 19.12.2012 15:14
Już zagniecione :) Leży w lodówce i czeka na wieczorne pieczenia :)
Habibi 19.12.2012 14:47
Ziemniaki wcale nie wpływają na smak (wyłącznie na konsystencję) i nie są wyczuwalne w upieczonych pierniczkach :)
-Natka- 19.12.2012 12:20
jeszcze nie widziałam przepisu na pierniczki z ziemniakami, ciekawa jestem ich smaku, może uda mi się jeszcze przed świętami wypróbować ten przepis
Joanna46 19.12.2012 08:35
Bardzo fajny przepis.
BeataJ 18.12.2012 22:50
fajny przepis ... pierniczków z ziemniakami jeszcze nie próbowałam :)
tessinka 18.12.2012 22:48
też muszę zrobić pierniczki przed świętami...tylko czy zdążę ;)
mysza75 18.12.2012 17:45
Uwielbiam jak są mięciutkie pierniczki :-)
jolanta19 18.12.2012 17:34
super
Habibi 18.12.2012 17:16
Słonecznik oraz len dodają ciastu wilgoci, oprócz ziemniaków, ponieważ zawierają tłuszcz :) W rezultacie wychodzą bardzo smaczne i lekkie pierniczki :)
Zdzisław 18.12.2012 17:11
fajny przepis
Ola1984 18.12.2012 17:05
fajnie wyglądają :)
Marta1986 18.12.2012 16:55
pycha
IwonaKa 18.12.2012 16:39
takie własnie lubię
Sylwia56
Sylwia56 18.12.2012 16:14
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak