Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki miękkie
Miód zagotować z przyprawami, odstawić i dołożyć masło, żeby się rozpuściło. Poczekać aż wystygnie.
W śmietanie o temperaturze pokojowej rozpuścić sodę i odstawić.
Po dodaniu sody śmietana zwiększa swa objętość.
Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.
Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dość rzadkie.
Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin ciasto gęstnieje.
Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki foremką. Ciasto ma konsystencje klejącą, dlatego mocno podsypywać mąką.
Blachę wyłożyć papierem do wypieków.
Pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie, bo sporo rosną nie tylko w górę. Piec w temperaturze ok. 180° C (160° C z termoobiegiem) 10-15 minut.
Zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później nieco twardnieją, ale nie bardzo i po tygodniu-dwóch leżakowania w puszcze znowu stają się mięciutkie jak po upieczeniu.