Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki malinowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny mrożone 150 g
jajko 2 szt
cukier 500 g
Cynamon mielony Prymat pół łyżeczki
kardamon pół łyżeczki
starta skórka z cytryny pół łyżeczki
migdały 120 g zmielone
mąka 120 g
mleko 1 łyżeczka
opłatki ok 20 szt o śr. 9 cm
cukier puder 200 g
likier malinowy 2 łyżki
dżem malinowy 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
goździki mielone pół łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki malinowe

Zagotować maliny z 5 łyżkami wody, przetrzeć, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na krem. Najpierw wymieszać z przyprawami, skórką z cytryny, migdałami i mąką, następnie z malinami. Do ciasta dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, ponownie wyrobić. Ciastem wysmarować opłatki, wyłożyć na blachę. Suszyć 3 godz. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pierniki piec ok 20 min. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z likierem, dżemem malinowym i sokiem z cytryny. Polewą posmarować pierniczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.07.2012 10:56
świetnie dobrane składniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak