Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 30 g
cynamon Prymat 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
miód 1/2 szklanki
cukier 100 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 0,5 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

lukier królewski

białko 1 szt
cukier puder 1,5 szklanki
biały ocet winny 1 łyżka
aromat wg. uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę

Kroki postępowania

1
Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę foto
2
Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni.
Krok 2 - Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę foto
3
Pozostawiamy pierniczki do wystygnięcia zanim będziemy je lukrować.
Przygotowujemy lukier królewski:
Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego lub aromatu.
Krok 3 - Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę foto
4
Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie.

Krok 4 - Pierniczki kryzysowe na ostatnią chwilę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak