Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki katarzynki
Jak upiec pierniki Katarzynki przepis? Zobacz przepis na pachnące pierniczki katarzynki. Katarzynki są gotowe po upieczeniu, ale możesz je przechowywać dłużej, jeśli zamkniesz je szczelnym pojemniku. Jeśli wyszły Ci twardawe, do pojemnika włóż jabłko lub owiń je papierem. Pierniczki katarzynki możesz posmarować glazurą. Co ważne pierniki katarzynki wyróżniają się charakterystycznym kształtem, który możecie oczywiście dowolnie zmienić za pomocą foremek.
Kroki postępowania
Miód podgrzać i wymieszać z cukrem, (cukier ma się rozpuścić ) do słodkiej mieszanki dodać kawę i przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodać jajko i miód, zagnieść z tego ciasto.
Stolnicę bardzo delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i foremką wyciąć pierniczki.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 190 stopni około 12 minut.

Glazura: Cukier puder utrzeć z przegotowaną wodą na płynny i jednolity lukier.
Upieczone i wystudzone pierniczki posmarować bardzo płynnym lukrem, lukier ma spłynąć i tylko zostawić na piernikach cieniutką „skórkę”.
