Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
puree z dyni
1 szklanka -
masło
150 g -
jajko
1 -
cukier
1,5 szklanki -
mąka
2,5 szklanki
Przyprawy
-
cynamon
2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka -
goździki mielone
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
0,5 łyżeczki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Pierniczki dyniowe
Kroki postępowania





Uwaga:
1) Puree z dyni zwyczajnej, ponieważ jest mocno wodniste, należy odsączyć dokładnie np. na gazie.
2) Ilość mąki zależy od rodzaju puree. Jeżeli puree będzie "mokre", wówczas należy dodać troszkę więcej mąki lub formować kulki rękoma obsypanymi mąką, bowiem ciasto będzie się kleiło. 3) Można użyć zamiast zwykłego cukru cukier brązowy.![]()
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)