Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki cynamonowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier brązowy 1 szklanka
miód wielokwiatowy 7 łyżek
mąka tortowa 5,5 szklanki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
cynamon 1 czubata łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki cynamonowe

Kroki postępowania

1
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej miód i brązowy cukier, roztopić (nie gotować !). Przestudzić.
Krok 1 - Pierniczki cynamonowe foto
2
Wszystkie pozostałe sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pierniczki cynamonowe foto
3
Dodać do nich jajka i masę z miodem.
Krok 3 - Pierniczki cynamonowe foto
4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Krok 4 - Pierniczki cynamonowe foto
5
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm na podsypanym mąką stole, wycinać foremkami różne kształty.
Krok 5 - Pierniczki cynamonowe foto
6
Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Krok 6 - Pierniczki cynamonowe foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut.
Krok 7 - Pierniczki cynamonowe foto
8
Upieczone pierniczki ostudzić, dowolnie udekorować. Żeby pierniczki zmiękły, należy włożyć do pojemnika z nimi jabłko.
Krok 8 - Pierniczki cynamonowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak