Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki bezglutenowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 140 g
ksylitol 60 g
miód płynny 80 g
jajko 2 szt
mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka owsiana 1 szklanka
mąka jaglana 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki bezglutenowe

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Ciasto wyjąć na obsypaną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 07.01.2017 00:03
bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Jadwiga/Jaga85 30.12.2016 17:16
piękne pierniczki
asiatok 30.12.2016 13:15
Najpiękniejsze pierniczki!
mirosława4 30.12.2016 12:29
jakie śliczne wzorki
RenataZ-et 30.12.2016 11:39
śliczne pierniczki
Ewelina1991 30.12.2016 11:36
pyszne pierniczki
jagoda5913 30.12.2016 11:35
fajne pierniczki
pestka 30.12.2016 11:24
bardzo smaczne
Edith85 30.12.2016 11:03
Pięknie wyglądają:) do ulubionych
Patrycja33 30.12.2016 10:38
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak