Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki alpejskie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 40 dag
żółtko jajek 8 sztuk
białko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 25 dag
śmietana 200 ml
kakao 3 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
goździki mielone 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki alpejskie

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy kakao. Mieszamy.
Krok 1 - Pierniczki alpejskie foto
2
Miód podgrzewamy wraz z przyprawami, mieszamy. Dodajemy masło i roztapiamy je. Studzimy. Wlewamy do mąki. Sodę mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na około 20 minut by zwiększyła swą objętość.
Do ubitych na sztywno białek wsypujemy cukier, stopniowo żółtka - miksujemy. Masę jajeczną wraz z e śmietaną wlewamy do mąki i miodu.
Krok 2 - Pierniczki alpejskie foto
3
Wmieszane dokładnie ciasto przekładamy do lodówki na całą dobę.
Krok 3 - Pierniczki alpejskie foto
4
Ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy pierniczki i przekładamy na blaszkę. Wierzch pierniczków smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Pierniczki alpejskie foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Pierniczki alpejskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 05.03.2014 13:19
Faktycznie, kawa brzmi oryginalnie, muszę kiedyś spróbować.
Katarzyna/kate1980 31.12.2013 19:10
muszę spróbować z tą kawą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak