pierniczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szkl
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 op
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1/3 szkl
  • lukier biały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać nożem Ciągle siekając, dodawać cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jajko.Następnie stopniowo (po 1 łyżce)dodawać mleko i zagniatać ręką ciasto aż będzie odpowiednie tzn , przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 0,5 cm.Wykrawać foremkami pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie (pierniki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( bez termoobiegu) przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później będą twardniały.jednak zamknięte w szczelnym pojemniku będą mięknąc i kruszeć.Wystudzone udekorować lukrem .
Lukier biały można pofarbować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 03.03.2017 18:56
przepyszne choineczki :-)
anulka69 15.12.2016 18:58
śliczne choineczki i na pewno smaczne
Smaczna_B 11.12.2016 15:11
super! jakie bajkowe
Krzysztof15 25.11.2016 08:44
pyszne choineczki
benka 23.11.2016 20:12
Ślicznie udekorowane
w mojej kuchni 23.11.2016 18:02
apetyczne i dekoracyjne
RenataZ-et 23.11.2016 15:51
śliczne pierniczki
Wiesława1 23.11.2016 13:48
Wersja próbna, ale udana
KORAL 23.11.2016 13:29
Jakie słodkie pierniczki :)
Beatris 23.11.2016 12:34
Wyglądają pysznie, chętnie kilka bym zjadła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat