Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
miód 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 torebki
masło 1 łyżka
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Miód rozpuścić w garnku.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem).
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (być może nie potrzebne będzie aż tyle mleka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż ciasto będzie gładkie.
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki.
Krok 5 - Pierniczki foto
6
Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw odstępy, bo pierniczki bardzo wyrosną.
Krok 6 - Pierniczki foto
8
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Krok 7 - Pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.07.2015 10:26
pyszne ciasteczka
Wafelek2601 28.07.2015 23:20
Apetyczne te pierniczki
irenka 28.07.2015 21:52
przepyszne,lubię pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak