Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
mąka pełnoziarnista 0,1 kg
miód płynny 0,25 kg
cukier brązowy 0,25 kg
masło 0,1 kg
jaja 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 5 g
kakao 10 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 10 g

Porada

Pierniczki można ozdobić lukrem i ozdobami, wieszać na choince. Ja tego nie robię ponieważ jemy je na deser lub maczamy w herbatce.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Masło roztopić. Jeżeli miód jest z cukrzony należy go również rozpuścić. Wszystkie składniki wsypać do misy miksera planetarnego.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Zagnieść ciasto. Robotem planetarnym z końcówką do ugniatania trwa to około 1-1,5 minuty. Można to również zrobić ręcznie.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Gotowe ciasto włożyć do worka przeznaczonego na mrożonki. Następnie jeżeli się spieszymy wybieramy opcje 1/2 godziny w zamrażalce i kolejne 1/2 godziny w lodówce lub jeżeli mamy czas umieszczamy ciasto na dobę w lodówce.
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki.
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Dzielimy ciasto na kawałki, i odstawiamy aby ciasto osiągnęło temperaturę pokojową.
Krok 5 - Pierniczki foto
6
Ciasto rozwałkujemy na placki grubości 5 mm. Wycinamy kształty.
Krok 6 - Pierniczki foto
7
Wykrojone ciastka przekładamy na blachę wyłożoną najlepiej folią do pieczenia.
Krok 7 - Pierniczki foto
8
Pieczemy 9 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ciastka po tym czasie mogą się wydawać mokre, jeżeli jednak przedłużymy czas pieczenia będą po upieczeniu i ostygnięciu twarde.
Krok 8 - Pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak