Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
miód 100 g
żółtko jajek 2 szt
masło 140 g
cukier puder 100 g
imbir 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 1
sól szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki

Kroki postępowania

1
Do rondla wrzuć masło, cukier puder oraz miód.
Krok 1 - pierniczki foto
2
Masę podgrzewamy, następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - pierniczki foto
3
W mikserze wymieszaj pozostałe składniki, dodaj ostudzoną masę.
Krok 3 - pierniczki foto
4
Dokładnie wymieszaj. Masę najlepiej ugnieć rękami w kulkę. Następnie wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 4 - pierniczki foto
5
Następnie na stolnicę rozsyp mąkę i rozwałkuj ciasto. Wycinaj ciasteczka. Ciasto powinno mieć grubość około 2mm.
Krok 5 - pierniczki foto
6
Następnie ciastka przełóż na pergaminowy papier. Włóż do blachy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 6 minut. Ciastka po wyjęciu będą dość miękkie, ale z czasem stwardnieją.
Krok 6 - pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 05.12.2014 20:38
na pewno pyszne ,lubię pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak