Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
cukier 3/4 szkl
jaja 1 szt
mleko 1/3 szkl
cynamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z tłuszczem, cukrem i rozpuszczoną w łyżce wody sodą. Następnie dodać miód, mleko, jajko i przyprawę do pierników. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Wykrawać pierniczki w różnych kształtach.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Piec do zarumienienia w temperaturze ok. 220 stopni. Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Uwaga! pierniczki po upieczeniu są bardzo miękkie, a na drugi dzień już twarde. Mogą leżeć nawet kilka miesięcy.
Krok 3 - Pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.09.2013 10:02
już nie długo zacznie się pieczenie świątecznych pierników
Klausia 30.08.2013 17:38
nie ma to jak pierniczki to gorącej herbatki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak