Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki

5.0
(109)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na twarde pierniczki świąteczne jest banalnie prosty. Prostota leży w niewielkiej ilości składników wykorzystanych do ich przygotowania, ale także szybkości całego procesu. Te dwa czynniki składają się na przepyszny efekt, którym są oczywiście pierniczki. Jeśli chcecie poznać przepis na nie - koniecznie zobaczcie cały opis.

Składniki:

Ciasto na pierniczki:

mąka 600 gramów
miód 300 gramów
cukier puder 80 gramów
masło 125 gramów
jajko 1 sztuka
kakao 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 50 gramów
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Lukier do pierniczków:

białko 1 sztuka
cukier puder 1,5 szklanki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Pierniczki to najchętniej przygotowywane ciasteczka w okresie bożonarodzeniowym. To właśnie w tym zimowym czasie, roznoszący się po domu zapach cynamonu i mandarynek idealnie wpisuje się w obraz idealnych świąt. Koniecznie sięgnijcie po przepis na pierniczki świąteczne twarde, które posmakują wszystkim. Zaraz po upieczeniu przełóżcie je do dużego słoja i szczelnie zamknijcie. Dzięki temu nabiorą pożądanej wilgotności, która sprawi że twardość pierniczków będzie idealna. 

Po upieczeniu pierniczki warto:

- zamknąć w szczelnym słoju

- pozostawić w zamkniętym pudełku przez jakiś czas

- udekorować lukrem

Pierniczki świąteczne twarde są proste w przygotowaniu i nawet najmłodsi domownicy nie będą mieli z nimi problemu. Największą frajdę sprawia dekorowanie pierniczków lukrem, który dzięki barwnikom spożywczym możecie przygotować w różnych kolorach. 

Kroki postępowania

1

Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia.


Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.


Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką.

Krok 1 - Pierniczki foto
2

Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 7-10 minut.

Krok 2 - Pierniczki foto
3
Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej.
Krok 3 - Pierniczki foto
4

Przygotuj także domowy lukier do pierniczków. 
Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub najprościej ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.

Jak zabarwić domowy lukier?

Chcąc w naturalny sposób zabarwić lukier możesz dodać kilka kropli soku z buraczków, malin lub aronii, a otrzymasz lukier w kolorze różowym. Sok ze szpinaku zabarwi na zielono, a szczypta kurkumy na żółto.


Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.

Krok 4 - Pierniczki foto
5
Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.
Krok 5 - Pierniczki foto

Zobaczcie także ozdoby z pierników. Polecam domek z piernika. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 09.12.2023 21:21
Wyśmienite
X 09.12.2023 01:03
Dzisiaj robiliśmy i u nas wyszło ponad 100 szt :) pyszne i chrupiące. Zamiast lukru z przepisu zrobiliśmy lukier z sokiem z cytryny i smakują super
Natalia 09.12.2023 01:03
Dzisiaj robiliśmy i u nas wyszło ponad 100 szt :) pyszne i chrupiące. Zamiast lukru z przepisu zrobiliśmy lukier z sokiem z cytryny i smakują super
1234 02.12.2023 18:47
Ile pierniczkow wyjdzie z podanej ilości
Finezja 15.12.2022 00:17
Czy ciasto może leżeć przez nic w lodówce?
Doradca Smaku 15.12.2022 13:06
Tak, ale pamiętaj, żeby chwilę odstało, zanim zaczniesz robić pierniczki, bo będzie twarde
ben-ka 27.06.2017 11:37
Piękna dekoracja !
Milena 24.07.2016 10:52
Cudeńka :)
JulkaTomeczek 25.11.2015 15:33
Piękne pierniczki
Jolanta40 05.01.2015 20:56
jakie śliczne
Anna133 28.11.2013 11:46
ja lubię mega twarde , miękkich u nas nikt nie jada ;D
Grazyna0211 07.11.2013 11:56
pięknie się prezentują
Granita 05.11.2013 08:41
już niedługo, niedługo...Twoje są przeurocze
anemon 12.08.2013 16:55
Bardzo dziękuję, cieszę się, że Wam się podobają.
czekoladka_m 12.08.2013 13:00
Ale ślicznie Ci wyszły:):)
Rybciia 17.05.2013 08:19
jakie fajne :-)
caralajna 03.04.2013 18:33
bardzo ładnie, skromnie udekorowane, nadal jest śnieg za oknem więc wydają mi się całkiem na czasie :)
barbara11561 19.12.2012 14:56
śliczne słodkości
alaaa 23.11.2012 21:53
cudeńka,,
Ewa104 24.05.2012 13:18
Piękne!
anja3107 03.01.2012 10:51
śliczne pierniczki
anemon 18.12.2011 00:31
Dziękuję i oczywiście jeść, te na zdjęciu dawno zjedzone, były robione na spotkanie z Mikołajem.
ben-ka 17.12.2011 10:13
arcydzieło,aż szkoda jeść:)
Jarlin 16.12.2011 19:39
śliczne :)
anemon 16.12.2011 17:09
renata1, to zależy od wilgotności powietrza w Twoim domu. Ja swoje zostawiłam jeden dzień w otwartym pojemniku i były gotowe. Jeśli chcesz przyspieszyć, możesz obok pojemnika z pierniczkami ustawić garnek z parującą gorącą wodą, pierniczki zmiękną bardzo szybko. MariuszS, proszę bardzo, ściągaj pomysł. Wszystkim Wam bardzo dziękuję.
ewasylwia 16.12.2011 12:31
pięknie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak