Pierniczki

Pierniczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    600 gram
  • miód

    300 gram
  • cukier puder

    80 gram
  • masło

    125 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • ciemne kakao

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    50 gram
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierniczki foto
Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia.
Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką.
Krok 2 - Pierniczki foto
Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut.
Krok 3 - Pierniczki foto
Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej.
Krok 4 - Pierniczki foto
LUKIER:
białko - 1 szt.
cukier puder - 1 i ½ szk.
Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub najprościej ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
Chcąc w naturalny sposób zabarwić lukier możesz dodać kilka kropli soku z buraczków, malin lub aronii, a otrzymasz lukier w kolorze różowym. Sok ze szpinaku zabarwi na zielono, a szczypta kurkumy na żółto.
Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.
Krok 5 - Pierniczki foto
Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 27.06.2017 11:37
Piękna dekoracja !
Milena 24.07.2016 10:52
Cudeńka :)
JulkaTomeczek 25.11.2015 15:33
Piękne pierniczki
Jolanta40 05.01.2015 20:56
jakie śliczne
Anna133 28.11.2013 11:46
ja lubię mega twarde , miękkich u nas nikt nie jada ;D
Grazyna0211 07.11.2013 11:56
pięknie się prezentują
Granita 05.11.2013 08:41
już niedługo, niedługo...Twoje są przeurocze
anemon 12.08.2013 16:55
Bardzo dziękuję, cieszę się, że Wam się podobają.
czekoladka_m 12.08.2013 13:00
Ale ślicznie Ci wyszły:):)
Rybciia 17.05.2013 08:19
jakie fajne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat