Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki – miękkie i smaczne

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych drożdży 25 g
miodu 2 lyzki
Soda oczyszczona Prymat 1 lyzeczka
cukru wanilinowego 1 lyzeczka
miękkiego masła 25 g
cukru pudru 3/4 szklanki
mąki pszennej (250 ml szklanka), 2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki – miękkie i smaczne

Make przesiac z cukrami. Miód podgrzac i rozpuścić w nim przyprawe do pierników, sode. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drozdzy. Drozdze rozkruszamy, razem z miodem, jajem i maslem dodajemy do maki i wyrabiamy dokladnie (można dodac aromat rumowy). Gdyby mimo, dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodac do niego odrobine miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnac. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Walkujemy na grubosc ok. ½ cm (można troszke wiecej, ale nie mniej, bo im grubsze, tym sa smaczniejsze) i wycinamy kształty, za pomoca foremek. Pierniczki układamy na formie, wylozonej papierem do pieczenia, wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 13 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników, wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dosc kruche, miękkie i troszke wyrastaja podczas pieczenia. Lukier można przygotowac domowym sposobem, mieszając cukier puder z podrzana, niewielka ilością mleka i kilkoma kroplami z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 lyzka cieplego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielka ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gesty, dodajemy niewielka ilość plynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupic gotowy kolorowy lukier, za pomoca którego, latwo i przyjemnie jest udekorowac pierniczki razem z dziecmi. Przechowywac w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesic ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika, wydrazamy niewielkie dziurki w górnej czesci pierniczka, przez która przejdzie nitka, czy inny material, na którym zawisna ciastka.
Dodam jeszcze, ze lukier sprawia, ze pierniczki sa slodsze, jezeli nie zamierzamy ich lukrowac, trzeba bedzie dodac wiecej cukru do ciasta

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 07.04.2012 22:29
i kolorowe:)
angelika14 01.02.2012 18:36
smacznie się prezentuje
Misia13 12.06.2011 15:43
super
caroline1983 09.06.2011 13:36
Bardzo ładnie wygladają. Na choince pewnie też :)
pigila
pigila 30.04.2011 00:31
mniam, mniam
Jastinka 12.03.2011 22:36
świetne
agnieszka189 20.01.2011 09:33
piękne!
SmacznaPyza 11.12.2010 10:35
cudne!
wedith1 04.11.2010 09:12
ŚWIETNE!
annamariakowalczyk3 07.10.2010 09:52
super,fajnie wyglądają,
Ewa104 26.09.2010 14:00
Zapisuję przepis-przyda się na święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak