Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pielmieni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
jaja 2 szt
sól 1 szczypta
Farsz:
mięso mielone 800 g
cebule 3 szt
sól
pieprz
natka pietruszki 2 łyżki
woda
woda 10 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pielmieni

Z mąki, jaj, soli i wody zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i chowamy pod miseczką odwróconą do góry dnem. W tym czasie należy przygotowac farsz.
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa, przyprawiamy, wrzucamy pietruszkę oraz dolewamy wodę. Farsz ma byc rzadszy, niż na kotlety mielone.
Ciasto wałkujemy na cienkie płaty, wykrawamy w nich szklanką koła, na każdy mały placek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy jak na pieroga. Pierożek składamy w pól, zlepiamy końce, w ten sposób powstaje uszko.
Pielmieni gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Na koniec ozdabiamy przysmażoną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 29.10.2014 11:59
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak