pielmieni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • jaja

    2 szt
  • wołowina

    400 g
  • wieprzowina

    400 g
  • cebula

    30 g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wołowe i wieprzowe zemleć wraz z przysmażoną cebulą,dodać odrobinę wody,sól,pieprz i dobrze wyrobić.Sporządzić ciasto pierogowe:Mąkę wymieszać z jajkami dodawać wodę,aby powstała konsystencja ciasta,wyrobić,rozwałkować,wycinać małe krążki kieliszkiem.Z nadzienia uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego,kłaść je na krążki ciasta,zlepić brzegi.Gotować partiami we wrzącej,osolonej wodzie.Podawać gorące polane masłem,śmietaną albo sosem musztardowym.Pielmieni można również podawać z rosołem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat