Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 100 g
kakao 1 łyżka
czekoladowe kropelki 50 g
orzechy włoskie 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski

W misce umieszczamy miękkie masło razem z przesianą mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy cukier puder, kakao, sodę oraz jajko i ponownie zagniatamy, aż połączą się wszystkie składniki. Na koniec dodajemy orzechy wraz z czekoladowymi kropelkami i również mieszamy. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i formujemy z niego kulki, które lekko spłaszczamy i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (kulki o średnicy ok. 3 cm układamy w pewnej odległości od siebie). Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175C piekarniku przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.02.2014 14:39
Uwielbiam te domowe ciasteczka.
Kolorowa 11.02.2014 20:50
bardzo fajne ;)
kasienka23 11.02.2014 19:33
wspaniałe ciasteczka!
mufinka79 11.02.2014 19:08
Pyszne ze szklaneczką mleka :)
gibli 11.02.2014 18:59
piękne:)))))
eliza135 11.02.2014 18:31
pyszne ciasteczka
Rafał10 11.02.2014 18:02
uwielbiam te ciastka... sama nigdy nie robiłam, no i muszę koniecznie wypróbować :)
Joannasz3190 11.02.2014 17:27
Pyszności :)
DorotaZ 11.02.2014 17:26
Idealne do kawy:)
Czyki 11.02.2014 17:25
Oj zjadłabym kilka takich ciasteczek:)
Konczi 11.02.2014 17:12
Cudnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak