Piegusek ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    30 dag
  • cukier

    20 dag
  • masło

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mak

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki

Dodatkowo

  • śliwki węgierki

    30 dag
  • biała czekolada

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku, następnie cały czas ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i makiem na koniec wlać mleko.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze części i wymieszać je z 1 łyżką bułki tartej, posypać nimi wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temp 170 st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać po wierzchu rozpuszczoną biała czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 11.09.2017 12:10
z makiem lubię ciasta
bietka 10.09.2017 17:24
Smaczne ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat