Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 30 dag
cukier 20 dag
masło 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Dodatkowo

śliwki węgierki 30 dag
biała czekolada 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek ze śliwkami

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku, następnie cały czas ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i makiem na koniec wlać mleko.
Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze części i wymieszać je z 1 łyżką bułki tartej, posypać nimi wierzch ciasta.
Piec około 40 minut w temp 170 st po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać po wierzchu rozpuszczoną biała czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 11.09.2017 12:10
z makiem lubię ciasta
bietka 10.09.2017 17:24
Smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak