Piegusek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    1/2 kostki
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mak

    1 szklanka
  • białko

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • zapach waniliowy

    4 krople
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mleko 3,2%

    2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • margaryna

    250 gram
  • DODATKOWO:

  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • margaryna do smarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masło, mąkę, mak, cukier waniliowy, zapach i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem.

3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut.

Krem:
W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka ugotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać "mieszankę" i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce margaryny i miksować, do otrzymania puszystego kremu.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą, dolną część nałożyć i rozprowadzić krem. Przykryć drugą częścią ciasta.

5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 29.03.2014 22:08
Ja również:)
agnieszka214 28.02.2014 10:33
ciasta to ja lubie
Konczi 28.02.2014 07:43
super ciacho
monisia1977 28.02.2014 07:01
fajne ciacho
Jadwiga/Jaga85 27.02.2014 22:55
Pyszne ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat