Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masło, mąkę, mak, cukier waniliowy, zapach i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem.
3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut.
Krem:
W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka ugotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać "mieszankę" i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce margaryny i miksować, do otrzymania puszystego kremu.
4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą, dolną część nałożyć i rozprowadzić krem. Przykryć drugą częścią ciasta.
5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami czekolady.