Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 1/2 kostki
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
białko 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
zapach waniliowy 4 krople
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 3,2% 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 3 łyżki
cukier 6 łyżek
margaryna 250 gram
DODATKOWO:
biała czekolada 1 tabliczka
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek

1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masło, mąkę, mak, cukier waniliowy, zapach i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem.

3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut.

Krem:
W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę z budyniem. Resztę mleka ugotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać "mieszankę" i cały czas mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce margaryny i miksować, do otrzymania puszystego kremu.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą, dolną część nałożyć i rozprowadzić krem. Przykryć drugą częścią ciasta.

5. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać wiórkami czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 29.03.2014 22:08
Ja również:)
agnieszka214 28.02.2014 10:33
ciasta to ja lubie
Konczi 28.02.2014 07:43
super ciacho
monisia1977 28.02.2014 07:01
fajne ciacho
Jadwiga/Jaga85 27.02.2014 22:55
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak