Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 18 dag
mak 13-15 dag
margaryna 13 dag
masło 10 dag
jaja 4-5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok pomarańczowy 3 łyżki
olejek migdałowy 5 kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek

Białka z jaj ubijamy na sztywno. Stapiamy 12 dag margaryny oraz całe masło. Gdy wystygną dodajemy cukier i razem ubijamy, potem dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Do ubitej masy dodajemy po trochę mąki, maku oraz proszku do pieczenia i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy białka, olejek i łagodnie mieszamy. Podłużną blachę smarujemy resztką margaryny i posypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ucieramy cukier puder z sokiem aż powstanie lukier. Po upieczeniu ciasta polewamy go przygotowanym lukrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 17.05.2012 07:48
super lubie pieguska
kanu83 01.05.2012 09:28
extra
Dorota37 26.04.2012 19:29
ciekawy przepis
Tika4444 06.04.2012 09:11
pycha placuszek
berys18 05.04.2012 11:49
super piegusek
berys18 05.04.2012 11:49
super piegusek
berys18 05.04.2012 11:49
super piegusek
IZABELA29 22.03.2012 08:24
takie placki lubi mój syn...
ewaa 12.03.2012 20:28
smaczne:)
olkaaa 25.02.2012 14:34
extra
Wacław 02.02.2012 13:38
pycha,mniam
Ada-Gaba 27.01.2012 07:01
fantastyczne
Izabela28 26.01.2012 20:41
smaczne:)
Natalia/tubisiek 30.12.2011 18:02
smaczne :)
Ewelina38 29.12.2011 12:40
świetne ciasto
Dorian 25.12.2011 22:13
pyszne pieguski
kate.500 18.12.2011 08:59
fajne te piegi...
zdzislawa2 17.12.2011 20:45
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak