Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegus pod pierzynką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
mleko 2% 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki
margaryna 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Pierzynka

śmietana 30% 200 mililitr
cytryna 1 sztuka
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Piegus pod pierzynką

Żółtka ucieramy z cukrem a następnie dodajemy margarynę. Ciągle mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mak, wcześniej namoczony w mleku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Pieczemy ok 40-45 minut w 180 C.

Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając trochę cukru pudru
Ostudzonego Piegusa smarujemy dżemem porzeczkowym,a następnie bitą śmietaną i posypujemy otartą skórką z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak