Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata kostka Zewy
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku i dokładnie ubić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać chia i wymieszać.
Porcjami dodawać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2/3 mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Dokładnie zakryć budyń i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Gdy masa jest gładka zimna czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i posiekać na średnią grubość.
Dodać ją do masy i wymieszać.
Pierwszy biszkopt włożyć razem z papierem do pieczenia do blaszki, nasączyć go i wyłożyć konfiturę.
Następnie wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, polać je polewą i na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę ( schłodzoną ).
Ciasto wstawić z powrotem do lodówki do ścięcia.