Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata kostka Zewy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
nasiona chia 2 łyżki
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 2 łyżki

Masa

mleko 750 ml
budyń waniliowy 2 op
cukier 5 łyżek
czekolada mleczna 100 g
masło 200 g miękkiego

Polewa

cukier puder 1 szk
śmietana 18 proc 5 łyżek
czekolada mleczna 30 g

Dodatkowo

konfitura wiśniowa 1 s loiczek
woda 2/3 szk
sok z cytryny 4 łyżki

Porada

Śmietanka 18 % ma być słodka, nie gotujemy jej tylko mieszamy z cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata kostka Zewy

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, w trakcie ubijania dodawać porcjami oba cukry.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku i dokładnie ubić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać chia i wymieszać.
Porcjami dodawać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Dokładnie zakryć budyń i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Gdy masa jest gładka zimna czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i posiekać na średnią grubość.
Dodać ją do masy i wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć razem z papierem do pieczenia do blaszki, nasączyć go i wyłożyć konfiturę.
Następnie wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.

Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, polać je polewą i na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę ( schłodzoną ).
Ciasto wstawić z powrotem do lodówki do ścięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 05.05.2016 19:09
ale pięknie wyglada, mniam
ZEWA 05.05.2016 17:09
@smerfetka79 jeśli chodzi o śmietankę to tak tylko mieszamy, nie gotujemy. Jakiś czas temu zaczęłam tak robić i mnie osobiście tak smakuje to taki lukier na śmietance.
ben-ka 05.05.2016 16:24
Bardzo ładne ciasto.
smerfetka79 05.05.2016 16:09
Wygląda super smakowicie. Mam tylko pytanie, ta śmietanka o której piszesz w opisie to chodzi o 18%?-tak jak podane w składnikach? Tego się nie gotuje tak, tylko wymieszać na zimno?
gusia1000 05.05.2016 13:51
Idealna prezencja i na pewno dobry smak.
ZEWA 05.05.2016 12:00
Dziękuję, ciacho jest pyszne :)
2milutka 05.05.2016 11:59
Apetyczny wypiek ;)
MałaMi89 05.05.2016 11:55
Jak zwykle cudne i smacznie :)
KORAL 05.05.2016 11:38
Bardzo dmaczne
pestka 05.05.2016 10:51
wygląda pysznie
Malinka 05.05.2016 10:05
Ciasto wygląda bajecznie, a smaku mogę się tylko domyślać ;)
Małgorzata92 05.05.2016 09:23
Ciekawy przepis :)
Benita 05.05.2016 09:09
cudne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak