Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowata baba

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szklanka
mąka 1 szklanka
cukier puder 3/4 szklanka
masło/margaryna 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mak 1 szklanka
jabłko kwaśne 1 sztuka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowata baba

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy aby uzyskała temperaturę pokojową. jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukry.Następnie, dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy margarynę, skórkę (możemy też dodać inne bakalie -np. migdały rodzynki) i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Piegowata baba foto
2
Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut
Krok 2 - Piegowata baba foto
3
Po przestudzeniu oblewamy polewą przygotowanej z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z olejem. Wierzch dekorujemy czekoladą białą lub bakaliami:))
Krok 3 - Piegowata baba foto
4
Podajemy gdy czekolada zastygnie.
Krok 4 - Piegowata baba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 02.04.2013 14:46
Bardzo dziękuję:) i polecam- jest naprawdę smaczna:))
Janina 02.04.2013 14:43
Bardzo smaczne
IwonaDD 02.04.2013 14:40
wspaniała propozycja
msmors 02.04.2013 14:26
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak