Pieczywo- Chleb tostowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 g
  • mąka

    540 g
  • woda

    320 ml
  • masło

    kopiasta łyżka
  • mleko w proszku

    kopiasta łyżka
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem,łyżką mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól. Wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Odstawiamy w ciepły kącik i przykrywamy ściereczką.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy do wyłożonej papierem wąskiej ,podłużnej formy. Ponownie czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już ciasto wypełni całą blaszkę bierzemy ostry ,cienki nóż i maczając go w wodzie nacinamy skośnie chlebek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Na wierzchu chlebek powinien być lekko brązowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota37 24.09.2012 14:09
super
eliza135 12.09.2012 09:14
fajny
Elżbieta17 10.09.2012 18:15
super:) Przepis zabieram do mojej księgi:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat