Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczywo- Chleb tostowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mąka 540 g
woda 320 ml
masło kopiasta łyżka
mleko w proszku kopiasta łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywo- Chleb tostowy

Drożdże mieszamy z cukrem,łyżką mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy mleko i sól. Wlewamy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy łyżką i dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Odstawiamy w ciepły kącik i przykrywamy ściereczką.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy do wyłożonej papierem wąskiej ,podłużnej formy. Ponownie czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już ciasto wypełni całą blaszkę bierzemy ostry ,cienki nóż i maczając go w wodzie nacinamy skośnie chlebek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Na wierzchu chlebek powinien być lekko brązowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 24.09.2012 14:09
super
eliza135 12.09.2012 09:14
fajny
Elżbieta17 10.09.2012 18:15
super:) Przepis zabieram do mojej księgi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak