Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,2 kilograma
  • czosnek

    6 ząbków
  • olej

    4 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto

Udziec z indyka umyć i dokładnie osuszyć. Obrać ząbki czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą. Tak przygotowanym czosnkiem naszpikować udziec indyczy, robiąc w nim otwory ostrym nożem. Następnie natrzeć mięso czerwoną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem i solą.

Krok 2 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto

Na końcu naciąć skórkę na udźcu w kratkę. Włożyć doprawione mięso do pojemnika z przykryciem i wstawić na noc do lodówki.

Krok 3 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umieścić mięso na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 80 minut, od czasu do czasu, polewając mięso wodą wyciekającą z pieczeni.

Krok 4 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto

Gotowy, upieczony udziec przełożyć na talerz lub półmisek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 04.11.2013 11:31
mi smakuje :-)
kate.500 27.09.2013 11:59
smakowite miesko
Motorek 26.06.2013 08:39
extra mięsko
adelajda 18.06.2013 16:02
na pewno jest bardzo smaczne
Seba 10.12.2012 09:07
smaczny
Krystyna32 24.11.2012 16:52
extra
gacopierz23 17.11.2012 19:42
smaczne i świetny aromat
Dorian 24.09.2012 08:23
super pycha
Łukasz15 01.09.2012 14:30
Świetny przepis
anemon 22.08.2012 09:22
Ąpetyczny kawałek mięsa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat