Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udziec z indyka
1,2 kilograma -
czosnek
6 ząbków -
olej
4 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
tymianek
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem
Kroki postępowania

Udziec z indyka umyć i dokładnie osuszyć. Obrać ząbki czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą. Tak przygotowanym czosnkiem naszpikować udziec indyczy, robiąc w nim otwory ostrym nożem. Następnie natrzeć mięso czerwoną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem i solą.

Na końcu naciąć skórkę na udźcu w kratkę. Włożyć doprawione mięso do pojemnika z przykryciem i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umieścić mięso na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 80 minut, od czasu do czasu, polewając mięso wodą wyciekającą z pieczeni.

Gotowy, upieczony udziec przełożyć na talerz lub półmisek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)