Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem

5.0
(150)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wypróbuj przepis na udziec z indyka, bardzo aromatyczne i znakomicie doprawione danie, które łatwo upieczesz w piekarniku. To idealy pomysł na obiad dla rodziny.

Składniki:

udziec z indyka 1,2 kilograma
czosnek 6 ząbków
olej 4 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem

Przepis na pieczony udziec z indyka, w którym soczyste mięso drobiowe łączy się z intensywnym smakiem czosnku i świeżością tymianku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj to danie i zachwyć nim domowników oraz gości, którzy wpadną na obiad lub kolację!

Kroki postępowania

1

Udziec z indyka umyć i dokładnie osuszyć. Obrać ząbki czosnku, pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą. Tak przygotowanym czosnkiem naszpikować udziec indyczy, robiąc w nim otwory ostrym nożem. Następnie natrzeć mięso czerwoną słodką papryką, pieprzem, tymiankiem i solą.

Krok 1 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto
2

Na końcu naciąć skórkę na udźcu w kratkę. Włożyć doprawione mięso do pojemnika z przykryciem i wstawić na noc do lodówki.

Krok 2 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto
3

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umieścić mięso na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 80 minut, od czasu do czasu, polewając mięso wodą wyciekającą z pieczeni.

Krok 3 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto
4

Gotowy, upieczony udziec przełożyć na talerz lub półmisek. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Krok 4 - Pieczony udziec z indyka z czosnkiem i tymiankiem foto

Pieczony udziec z indyka podawaj na obiad z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem oraz sałatką warzywną.

Danie znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W tym drugim przypadku możesz oddzielić mięso od kości i użyć go na kanapce lub zawinąć w tortillę wraz z innymi składnikami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 04.11.2013 11:31
mi smakuje :-)
kate.500 27.09.2013 11:59
smakowite miesko
Motorek 26.06.2013 08:39
extra mięsko
adelajda 18.06.2013 16:02
na pewno jest bardzo smaczne
Seba 10.12.2012 09:07
smaczny
Krystyna32 24.11.2012 16:52
extra
gacopierz23 17.11.2012 19:42
smaczne i świetny aromat
Dorian 24.09.2012 08:23
super pycha
Łukasz15 01.09.2012 14:30
Świetny przepis
anemon 22.08.2012 09:22
Ąpetyczny kawałek mięsa.
mirosława4 21.08.2012 19:09
smaczne mięsko
Dorota59 16.08.2012 11:20
uwielbiam takie mięsko i do tego z czosnkiem
Beatris 15.08.2012 17:34
Lubię mocno zrumienione mięsko. Pycha.
Anio?eczek 15.08.2012 10:05
pycha!!!!
gosia47-47 15.08.2012 09:21
na pewno pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak