PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,2 kg
  • czosnek

    6 ząbków
  • olej

    4 łyżki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM foto
Udziec z indyka umyć i dokładnie osuszyć,obrać ząbki czosnku,pokroić na mniejsze kawałki i obsypać solą.Tak przygotowanym czosnkiem naszpikować udziec indyczy,robiąc w nim otwory ostrym nożem.Następnie natrzeć mięso czerwoną słodką papryką,pieprzem ,tymiankiem i solą.
Krok 2 - PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM foto
Na końcu naciąć skórkę na udzcu w kratkę włożyć doprawione mięso do pojemnika z przykryciem i wstawić na noc do lodówki.
Krok 3 - PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM foto
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 stopni,umieścić mięso na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do gorącego piekarnika.Piec przez 80 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem z pod pieczeni.
Krok 4 - PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM foto
Gotowy upieczony udziec przełożyć na talerz lub półmisek,dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 04.11.2013 11:31
mi smakuje :-)
kate.500 27.09.2013 11:59
smakowite miesko
Motorek 26.06.2013 08:39
extra mięsko
adelajda 18.06.2013 16:02
na pewno jest bardzo smaczne
Seba 10.12.2012 09:07
smaczny
Krystyna32 24.11.2012 16:52
extra
gacopierz23 17.11.2012 19:42
smaczne i świetny aromat
Dorian 24.09.2012 08:23
super pycha
Łukasz15 01.09.2012 14:30
Świetny przepis
anemon 22.08.2012 09:22
Ąpetyczny kawałek mięsa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat