Pieczony udziec indyczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,5 kg
  • żółta papryka

    1
  • marynata

  • kostka czosnkowa

    1
  • przyprawa do pieczonego kurcz

    1 łyżeczka
  • chili scotch bonnet

    1/3 łyżeczka
  • woda

    5 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczony udziec indyczy foto
Przygotować marynatę mieszając jej składniki.
Krok 2 - Pieczony udziec indyczy foto
Udziec umyć i osuszyć. Usunąć kość i rozciąć udziec na płat mięsa. Ponacinać go w kilu miejscach wzdłuż mięsa. Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron.
Krok 3 - Pieczony udziec indyczy foto
Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie.
Krok 4 - Pieczony udziec indyczy foto
Zwinąć całość w roladę i związać nićmi wędliniarskimi. Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej.
Krok 5 - Pieczony udziec indyczy foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć udźca na półmisek i wystudzić.
Krok 6 - Pieczony udziec indyczy foto
Kroić całkowicie zimne i podawać z pieczywem. Jeśli chcemy możemy udźca podać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 28.08.2012 18:13
polecam
cukiereczek 28.08.2012 08:06
pysznie się zapowiada
malinka18 25.08.2012 08:11
przepysznie wygląda;-)
Agnieszka_B 24.08.2012 20:49
Od samego patrzenia można zgłodnieć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat