Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony udziec indyczy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 1,5 kg
żółta papryka 1
marynata
kostka czosnkowa 1
przyprawa do pieczonego kurcz 1 łyżeczka
chili scotch bonnet 1/3 łyżeczka
woda 5 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec indyczy

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę mieszając jej składniki.
Krok 1 - Pieczony udziec indyczy foto
2
Udziec umyć i osuszyć. Usunąć kość i rozciąć udziec na płat mięsa. Ponacinać go w kilu miejscach wzdłuż mięsa. Ze składników na marynatę przygotować mieszankę i natrzeć nią mięso z obu stron.
Krok 2 - Pieczony udziec indyczy foto
3
Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. We wcięcia powciskać paprykę, to co zostanie położyć luźno na mięsie.
Krok 3 - Pieczony udziec indyczy foto
4
Zwinąć całość w roladę i związać nićmi wędliniarskimi. Tak przygotowaną roladę umieścić w blaszce keksowej.
Krok 4 - Pieczony udziec indyczy foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć udźca na półmisek i wystudzić.
Krok 5 - Pieczony udziec indyczy foto
6
Kroić całkowicie zimne i podawać z pieczywem. Jeśli chcemy możemy udźca podać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką.
Krok 6 - Pieczony udziec indyczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 28.08.2012 18:13
polecam
cukiereczek 28.08.2012 08:06
pysznie się zapowiada
malinka18 25.08.2012 08:11
przepysznie wygląda;-)
Agnieszka_B 24.08.2012 20:49
Od samego patrzenia można zgłodnieć :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak