Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z turbota 640 g
soczewica 300 g
pomidory pelati 1 puszka
oliwa 4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
białe wino 100 ml
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
liście szpinaku 1 pęczek
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 100 ml
marynata
oliwa 4 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżka
suszone pomidory z czosnkiem 4 szt
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem Roberta Sowy

Robert Sowa poleca:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z turbota zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty (oliwa, kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek) i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę, a następnie dodać soczewicę, białe wino, pomidory pelati, tymianek, rozmaryn, czosnek i chili. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku.
Turbota obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na ragoût z soczewicy, z sałatką ze szpinaku z sosem sałatkowym francuskim Prymat i cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.12.2016 17:06
Super smaki
msmariusz 20.04.2015 11:47
z rozmarynem ciekawie i smacznie się komponuje
Rycerz
Rycerz 04.01.2014 12:59
Ciekawe smaki
gusia1000 07.03.2013 15:44
Cuda niewidy.
ao_12 14.01.2013 21:02
mm pysznie wygląda
miszelka 07.01.2013 13:02
mój luby jest oporny na ryby, turbota zamienię na inną rybkę i spróbuję go przekonać :)
bietka 27.12.2012 16:04
pyszny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak