Pieczony turbot podany na ragoût z soczewicy z rozmarynem i tymiankiem Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z turbota

    640 g
  • soczewica

    300 g
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • oliwa

    4 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 szczypta
  • białe wino

    100 ml
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • liście szpinaku

    1 pęczek
  • Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

    100 ml
  • marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • suszone pomidory z czosnkiem

    4 szt
  • Czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z turbota zamarynować we wszystkich połączonych składnikach marynaty (oliwa, kapary, pokrojone w paseczki suszone pomidory i czosnek) i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć dymkę, a następnie dodać soczewicę, białe wino, pomidory pelati, tymianek, rozmaryn, czosnek i chili. Całość gotować do miękkości, doprawiając do smaku.
Turbota obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Tak przygotowaną rybę podawać na ragoût z soczewicy, z sałatką ze szpinaku z sosem sałatkowym francuskim Prymat i cząstkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 27.12.2016 17:06
Super smaki
msmariusz 20.04.2015 11:47
z rozmarynem ciekawie i smacznie się komponuje
Rycerz 04.01.2014 12:59
Ciekawe smaki
gusia1000 07.03.2013 15:44
Cuda niewidy.
ao_12 14.01.2013 21:02
mm pysznie wygląda
miszelka 07.01.2013 13:02
mój luby jest oporny na ryby, turbota zamienię na inną rybkę i spróbuję go przekonać :)
bietka 27.12.2012 16:04
pyszny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat