Pieczony solony dorsz (Baccala al forno con patate)

Pieczony solony dorsz (Baccala al forno con patate)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    750 g
  • ziemniaki

    750 g
  • oliwa

    6 łyżek
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połową ilości oliwy smarujemy dno naczynia do zapiekania. Dorsza kroimy na kawałki ,solimy z obu stron i układamy na dno naczynia.
Ziemniaki obieramy i kroimy na dużą kostkę ,układamy na rybie. Oprószamy posiekaną natką pietruszki ,posypujemy posiekaną cebulą i czosnkiem ,następnie oregano. Oprószamy solą i sporą ilością pieprzu. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałą oliwą i zapiekamy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ifa

21.05.2015 06:40
Lubię dorsza :-)

Łukasz15

20.05.2015 16:17
Z chęcią wypróbuję

kloruś

20.05.2015 14:54
chętnie bym skosztowała!

halina17

20.05.2015 14:14
Dobra ryba.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat