Pieczony schab pod puree ziemniaczanym :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab pieczony

    4 plasterki
  • purée ziemniaczane

    8 łyżek
  • żółtko jajek

    1 szt
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    - do smaku
  • słodka śmietanka

    2 łyżki
  • pieprz mielony

    - do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sos

    4 (od schabu)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomysł na zrobienie szybkiego obiadu z tego co zostaje po Świętach , imprezach .
Często pieczemy schab do podania na zimno .Warto wtedy zadbać o to by sos od pieczenia schować do lodówki lub nawet zamrozić. Z reguły zostaje nam po świętowaniu kilka plasterków pieczonego mięsa i ziemniaki .To jest pomysł na zużycie ich trochę inaczej .
Ziemniaki utłuczone na puree zmieszać ze śmietanką , żółtkiem , mielonym pieprzem , gałką muszkatołową , natką pietruszki .W naczyniu do zapiekania położyć plastry schabu. Na każdy nałożyć po 2 łyżki puree ziemniaczanego. W ziemniakach zrobić dołki i w każdy wlać łyżkę sosu . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać schab przez 15 minut .Podawać z surówką .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
banditka 06.06.2011 10:30
ślinka leci :)
anemon 17.03.2011 06:57
Lubię takie nowe pomysły na klasykę na talerzu.
angelika14 26.02.2011 12:02
PIĘKNE DANIE
angelika14 26.02.2011 12:02
PIĘKNE DANIE
matii6 18.12.2010 20:42
pomysłowo podane
Henryka2 13.12.2010 09:22
Pięknie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat